NICOLE BLIKT TERUG: ‘EIGENLIJK BEN IK EEN DOE-HET-ZELVER’

Het is alweer 10 jaar geleden dat Nicole Cloudt haar eigen architectenbureau, Concept Cloudt, oprichtte. Het team van drie personen heeft inmiddels een indrukwekkend portfolio opgebouwd en is een voorloper op het gebied van duurzaam bouwen. In dit interview blikt Nicole terug op de afgelopen tien jaar en vertelt ze over haar passie voor houtbouw en haar ambities voor de toekomst. “Ik ben geen terugkijker, maar als ik het dan toch doe, zie ik pas hoe ver we zijn gekomen.”

Nicole begon haar bureau in 2012, terwijl ze nog studeerde. Het was een spannende en uitdagende tijd, maar ze had een duidelijk doel voor ogen: duurzaamheid bevorderen door middel van circulair bouwen en het gebruik van lokale materialen. "Het is mooi om te zien hoeveel projecten we in de afgelopen jaren hebben afgerond," begint Nicole haar terugblik. "Tien jaar geleden begonnen als een eenmanszaak en inmiddels is Concept Cloudt* uitgegroeid tot een team van drie personen.

 

Doe-het-zelver
Maar het begon allemaal met een schuur voor auto’s en paarden, die Nicole tien jaar geleden eigenhandig bouwde. “Een nieuwbouwproject dat ik als een soort timmerman heb uitgevoerd.” Nicole bouwt voornamelijk met hout en haar passie voor houtbouw is hier ontstaan. “Als mensen zich afvragen waar dat vandaan komt, hier is het begonnen!” Hoewel Nicole nu voornamelijk ontwerpt en anderen het bouwwerk uitvoeren, draait ze af en toe nog steeds zelf de schroeven in een van haar projecten. In haar eigen huis bijvoorbeeld, het markante Eck Huis op de helling van de Gulperberg: “Ik vind het nog steeds leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ons eigen huis zelf ontwerpen en vervolgens zelf helpen bouwen, was echt een geweldige ervaring. Eigenlijk ben ik gewoon een doe-het-zelver.”

Huis voor paarden an auto’s 2013

 Bouwen voor de toekomst
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Concept Cloudt*. “Nu is ons bureau daar een voorloper in, maar over tien jaar is dat gemeengoed”, aldus Nicole. “Althans dat zou logisch zijn: het is snel, efficiënt en goed voor het milieu. Bovendien kun je er prachtige gebouwen mee ontwerpen. Het zou dus heel logisch zijn als het de komende tijd een hoge vlucht neemt.” Maar niet alleen houtbouw verdient een vaste plek in het Nederlandse bouwrepertoire, vindt Nicole. “Dat is natuurlijk een uitstekend begin, maar in de ideale wereld worden de benodigde materialen lokaal gekweekt en geoogst. Dat betekent heel concreet houtbouw van bomen uit de regio.” Het allerbelangrijkste is een omslag in denken over hoe wat er gebouwd wordt. We moeten naar woningen die sterk, duurzaam en aanpasbaar zijn en er zo samen voor zorgen dat gebouwen langer kunnen blijven staan.

 

 

Limburgse Architectencollectief

Naast de ontwerpen en projecten die ze heeft gerealiseerd, heeft Nicole ook het Limburgse Architecten Collectief opgezet, een groep van architecten die samenwerken aan duurzame en circulaire projecten. "Het doel is om architecten te laten samenwerken en van elkaar te leren", zegt Nicole. "We zijn bezig met enkele interessante onderwerpen, zoals een houten appartementencomplex en een circulaire school. Momenteel delen we voornamelijk kennis en delen we elkaars netwerk, maar verwacht in de toekomst zeker meer te horen van het collectief.”

 

‘Ik ben wel echt een ontwerper, geen manager’

 

 

Dankbaar en ambitieus

Nicole blikt tevreden terug op de afgelopen tien jaar en kijkt optimistisch naar de toekomst. "Ik ben blij met wat we hebben bereikt en ik kijk er naar uit om te blijven groeien en mooie projecten te blijven realiseren", zegt ze. "Ik ben trots op ons team en op wat we hebben bereikt. En ik ben dankbaar voor de klanten die ons hun vertrouwen hebben gegeven en ons hebben geholpen om onze dromen te verwezenlijken." Over de toekomst is Nicole duidelijk: over 10 jaar wil ze een team van 6 mensen om zich heen hebben. “Niet meer dan dat, ik ben wel echt een ontwerper, geen manager.” Op de vraag wat voor project ze nog graag zou aannemen, blijft ze even stil. Dan weet ze het: een groot, monumentaal pand midden in de stad. “Ja, en daar moet dan natuurlijk wel een houten uitbreiding tegenaan!’

 

 

 

 

Nicole Cloudt