SAMENWERKEN AAN JOUW PROJECT

Wie bepaalt eigenlijk wat een goede architect is? Wat een goed ontwerp is? Voor mij ligt het antwoord niet in de eenzijdige visie van de architect zelf. Nee, een goede architect bestaat in feite niet. Het is ook eigenlijk helemaal niet belangrijk. Wat wel heel belangrijk is, is een vruchtbare samenwerking tussen jou, de opdrachtgever, en mij.

Stel je voor: een ontwerp geboren uit enkel mijn visie, zonder jouw wensen te overwegen. Zelfs als het esthetisch helemaal geweldig is en de vakbladen staan te springen om erover te berichten, kan het dan als 'goed' worden beschouwd als het niet aan jouw verwachtingen voldoet? Voor mij neigt dit meer naar kunst – het creëren van schoonheid zonder duidelijke link met het uiteindelijke doel. Daar is helemaal niets mis mee. Er zijn ontwerpen gemaakt van gebouwen waar ik met veel bewondering naar kijk, zelfs zonder te weten wat de gebruikers er zelf eigenlijk van vinden. Zelf streef ik in ieder geval naar meer dan alleen esthetiek in mijn werk.

Willekeurig ontwerpen zonder specifiek doel voelt voor mij namelijk leeg. Echte vervulling vind ik in het tevredenstellen van jou. Je verrassen met mogelijkheden waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht, daar ligt mijn drive. En als dit kan in harmonie met oude elementen, duurzaamheid en respect voor de omgeving, dan is dat helemaal mooi.

Je kiest er misschien voor om slechts één keer in je leven een groot bouwproject aan te gaan. Het is daarom essentieel dat je betrokken bent bij elke stap. Hoewel we vaak een ontwerp presenteren dat precies aansluit bij wat je in eerste instantie wilde, merken we dat deze zelden wordt gekozen. Waarom? Omdat het proces van samen creëren leidt tot nieuwe perspectieven.

Deze benadering is intensief, dat geef ik toe. Maar het resultaat is een oprechte betrokkenheid. Architectuur mag niet afstandelijk zijn. Het is niet alleen wat op papier staat. En ik ben natuurlijk ook niet degene die bepaalt wat goed is. Uiteindelijk woon, werk of leef jij in de ruimte die we creëren. Wanneer een project is afgerond en jij tevreden bent met het resultaat, dan pas voel ik dat we onze taak hebben volbracht. Want in de kern gaat architectuur over het geluk en tevredenheid van de gebruiker – van jou.

Nicole Cloudt