Interview Sanne Vervoort: ‘INTERIEURARCHITECTEN ZIEN OVERAL KANSEN EN MOGELIJKHEDEN’

Sanne Vervoort is assistent-interieurarchitect bij Concept Cloudt. Een nieuw gezicht is ze echter zeker niet: ook haar stage als onderdeel van de mbo-opleiding Interieur Design bracht ze aan de Witmakersstraat in Maastricht door. In de zomers daarna bleef ze vervolgens bij Concept Cloudt werken. “Niet iedereen ziet welke mogelijkheden een woning of ruimte heeft. Een interieurarchitect kijkt door de huidige inrichting en beperkingen heen.”

 

Het had niet veel gescheeld of Sanne was psychologie gaan studeren na haar middelbare school. “Op je 16e al een bepalende keuze voor een vervolgstudie maken, vond ik best lastig. Uiteindelijk heeft mijn voorliefde voor creatieve vakken de doorslag gegeven en koos ik voor de opleiding MBO Interieuradvies.” Al snel komt ze tot de conclusie dat het echt niet bij die opleiding kan blijven. Ze vindt dat de nadruk te veel ligt op commercie en niet op creativiteit, dus schrijft ze zich in voor de opleiding Interieurvormgeving in Mechelen.

 

Ruimte om mee te denken
Haar eerste stage loopt Sanne bij Concept Cloudt. In de zomervakanties blijft Sanne er werken. Aanvankelijk verricht ze hand- en spandiensten, maar Nicole Cloudt daagt haar regelmatig uit mee te denken en creativiteit te tonen. “Het begon met het ontwerpen van een bedrijfsfolder, maar als snel mocht ik aan het echte werk snuffelen. Dat vind ik ook zo leuk aan werken bij Concept Cloudt: je krijgt de ruimte om mee te denken en zaken op te pakken waar je weinig tot geen ervaring mee hebt. Juist van dat soort uitdagingen heb ik al heel veel geleerd.”

 

‘Het is de kunst steeds met ideeën te komen die verrassen.’

 

De juiste keuze
Tijdens de stage en het daaropvolgende vakantiewerk, beseft Sanne dat ze de juiste carrière heeft gekozen. Nu ze in de praktijk ervaart wat werken als interieurarchitecte daadwerkelijk inhoudt, begint ze echt van het vak te houden.  “De diversiteit is prachtig! Het ontwerpen zelf, maar ook het contact met opdrachtgevers. Het is de kunst steeds met ideeën en ontwerpen te komen die verrassen. Net even verder te gaan dan opdrachtgevers zelf voor mogelijk hielden. Niet iedereen ziet welke mogelijkheden een woning of ruimte heeft. Een interieurarchitect kijkt door huidige inrichtingen en beperkingen heen. Wij zien overal kansen en mogelijkheden!”

 

Verdiepen in duurzaamheid
Bij Concept Cloudt maakt Sanne kennis met duurzame toepassingen in de interieurarchitectuur. “Nicole heeft me op het gebied van duurzaamheid geinspireerd”, geeft Sanne aan. “Haar kijk op het gebruik van natuurlijke materialen en hoe duurzaamheid een uitgangpunt bij ontwerpen moet zijn, heeft me absoluut beïnvloed. Voordat ik bij Concept Cloudt ging werken, dacht ik minder over dat onderwerp na. Nu gaat zelfs mijn afstudeerproject over duurzaamheid!”

Onderzoek Sanne: Natuurlijke materialen voor het interieur

 

Master in Gent
In de zomer van 2021 start Sanne namelijk aan een masteropleiding interieurarchitectuur in Gent. Dat doet ze mede op aanraden van Elke Speck, die dan net als interieurarchitecte is begonnen bij Concept Cloudt. “Ik zit nu in mijn laatste jaar. Voor mijn afstudeerproject onderzoek ik de toepassing van duurzame, ecologische materialen. Ze gaat onder andere meekijken bij Deco-Nova in Weert dat zich verschillende artikelen en materialen levert, maar zich nadrukkelijk verdiept in duurzame interieuroplossingen. Veel mensen willen wel graag bewuste keuzes maken op het gebied van de materialen die er in hun woning worden gebruikt, weten misschien nog niet goed wat de mogelijkheden eigenlijk zijn”, denkt Sanne. “Ik zou het mooi vinden als duurzame materialen een logische keuze worden. Mooie producten, waar mensen bewust voor kiezen en die breed verkrijgbaar zijn.”

 

Bijna klaar
In de loop van 2023 verwacht Sanne haar masters titel te behalen. Daarna wacht alleen nog het Professioneel Ervarings Programma (PEP), een 2-jarig, postacademisch programma voor jonge ontwerpers met een afgeronde masteropleiding architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur of interieurarchitectuur. Ze is dan officieel geregistreerd als interieurarchitecte. In de tussentijd hoopt ze gewoon aan het werk te blijven bij Concept Cloudt. “Ik zou het fantastisch vinden om de komende jaren voor Nicole te blijven werken. Of ze ooit een eigen onderneming zou willen starten? Lachend: “Nou, ik zie natuurlijk bij Concept Cloudt wat daar allemaal bij komt kijken. Laat ik dus eerst maar eens flink wat ervaring opdoen voordat ik mezelf die vraag opnieuw stel!”

 

 

Nicole Cloudt