Eck Huis: thuis in het Limburgse Heuvelland

Natuurlijk ontwerpt een beetje architect haar eigen huis. Het was een kwestie van tijd voordat er een geschikte locatie de aandacht zou trekken van Nicole Cloudt en haar man Simon. Dat werd een perceel aan de rand van Gulpen, een dorp midden in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Binnen no time verrees er een prachtige woning die zeker opvallend is, maar tegelijkertijd opgaat in het landschap.

Nicole en Simon woonden jarenlang in een sfeervolle, maar kleine woning in het historische centrum van Maastricht. Omringd door studenten en de bijbehorende overlast, besloten ze op zoek te gaan naar een oude boerderij om die zelf op te knappen. “Daarbij dachten we aan de dorpen in de directe omgeving van Maastricht”, licht Simon toe. “Eigenlijk wilden we helemaal geen nieuwbouw, zeker Nicole niet. Bij het verbouwen van een oud gebouw word je nog beperkt qua mogelijkheden, wat de creativiteit ten goede komt. Bij nieuwbouw gelden die beperkingen natuurlijk niet.”

                                                                                                                                     

Toch nieuwbouw

Bij het bezichtigen van een huis in Gulpen, trok een leeg perceel verderop in de straat de aandacht. Aan de rand van het dorp, gelegen op de helling van de Gulperberg, een blanco canvas: alles was mogelijk. Toen de keuze voor nieuwbouw in Gulpen gemaakt was, namen Nicole en Simon zich voor energieneutraal te bouwen. Nicole legt uit:

“Zo min mogelijk impact maken op het milieu staat bij mijn ontwerpen altijd centraal. Daar zijn tegenwoordig alle mogelijkheden voor, dus het is ook gewoon de logische keuze. Naast het ontwerpen en bouwen met prefab houten panelen wilden we bovendien zo veel mogelijk natuurlijke en lokale materialen gebruiken.”

 

Bouwen met hout: gezond en snel

“Het bouwen van deze woning bevestigde weer eens hoe voordelig het is om met natuurlijke materialen te werken”, vertelt Nicole. Houtbouw heeft namelijk vele voordelen: “Het is een eenvoudig principe en het proces is veel korter. Waar een reguliere bouw rond de 6 maanden duurt, werden de elementen voor onze woning binnen 6 weken door de fabrikant opgeleverd. Bovendien hoef je als de constructie eenmaal staat ook niet te wachten tot beton, cement of stucwerk droog is. Je kunt meteen verder met het afwerken en inrichten.”  

Ecologisch verantwoord

De gekozen bouwmethode is ecologisch verantwoord: het hout dat voor het Eck Huis werd gebruikt komt uit Europa en doordat er meteen nieuwe bomen worden geplant, ‘groeit’ het huis binnen 25 jaar weer terug. Bij de afwerking koos Nicole zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen uit de directe omgeving van Gulpen:

‘Het huis moest op een natuurlijke opgaan in de omgeving. Er echt in thuishoren. Dat bereik je niet door vreemde elementen van over de hele wereld naar Zuid-Limburg te transporteren natuurlijk.’

 

Gezond wonen

De keuze voor hout betekende een aanzienlijke besparing op het gebied van isolatie. Er hoefde vrijwel geen extra installaties te worden aangebracht en een energierekening is er niet. Nicole:

‘Doordat de wanden ademen, wordt de lucht in huis doorlopend gefilterd. Dat komt de luchtkwaliteit natuurlijk ten goede. Bouwen met hout is echt gezond bouwen.”

 

Verbaasde blikken
De bouw trok de aandacht in Gulpen.

“Voorbijgangers zagen tot hun verbazing dat er binnen vijf dagen een nieuw huis verrees in hun buurt’, beaamt Simon. “Als je het traditionele bouwtempo gewend bent, weet je inderdaad niet wat je ziet. Telkens als iemand zijn dagelijkse rondje met de hond maakte, was er weer een kamer of zelfs hele etage af.”

Comfortabel wonen

Simon kijkt met voldoening op de bouw terug, maar is nog veel blijer met het eindresultaat. Er staat nu een gebouw dat past in het landschap, maar tegelijkertijd een echt blikvanger is. Maar het belangrijkste is uiteraard het gevoel dat de woning oproept bij de bewoners:

“Comfortabel is het juiste woord om ons huis te omschrijven. De akoestiek, de paneelverwarming, de plek in het landschap: we wonen in een geweldig huis.”

Het ontwerp

Het ontwerp is geïnspireerd op de woningen die in de straat staan: jaren ’30, modernistisch, maar op een natuurlijke manier passend in de omgeving.

De woning is in de helling gepositioneerd waardoor er een kelder ontstaat die is uitgegraven. De kelder is met Limburgse natuursteen gematerialiseerd. Daarbovenop staat de woning die uit twee lagen bestaat. De woning is ontworpen op maximaal uitzicht, met uiteraard aan de achterzijde veel glas, maar ook aan de voorzijde wordt het prachtige uitzicht op de kerk ingekaderd. De woning is deels met larikshout en deels met wit pleisterwerk afgewerkt. Het uitgangspunt is het gebruik van prefab houten elementen, natuurlijke en lokale materialen geleverd door leveranciers uit de directe omgeving.

De naam ‘Eck Huis’ is een knipoog naar de afgeronde hoek aan de voorzijde van de woning. Eck betekent namelijk niet alleen letterlijk ‘hoek’ in het Limburgs, maar komt ook voor in de (Kerkraadse) uitdrukking ‘doe has inne eck aaf’, oftewel ‘jij bent gek.’

 

 Ontwerp

Nicole Cloudt

Omschrijving

Prefab nieuwbouw van een eengezinswoning

Locatie

Gulpen

Leveranciers

Ekowood Houses, Living Sequoia, Didden VOF, ESA Bouwkompas, Kwarts & Co

Gerealiseerd

September 2018 – maart 2019

Dank Maarten Vodeb voor dit interview.

Nicole Cloudt